Latin név: Eugenia Caryophyllata
A növény használt része: Levelek
Extrahálási módszer: gőzdesztilláció
A
szegfűszeg olaj általában gőzdesztillációval készül, az Indonéziában és
a Malacca-szigeteken őshonos Eugenia caryophyllata fa leveleiből,
szárából és rügyeiből. Erős olaj, meleg, fűszeres illattal, erősen
hígítva és nagyon óvatosan kell használni az aromaterápiában.
A
szegfűszeg illóolaj használható pattanások, zúzódások, vágások és égési
sérülések, lábfekélyek gyógyítására vagy enyhítésére, valamint reuma és
ízületi gyulladás csökkentő szerként. Sokak szerint jó az
emésztőrendszerre is, enyhíti a hányást, hasmenést, puffadást, görcsöket
és legyőzi parazitákat. Értékes a légúti problémák, mint például
hörghurut, asztma és tuberkulózis tüneteinek csökkentésénél. Az
aromaterápiában eltávolítja a mentális kimerültséget és a fáradtságot,
és segít álmatlanság esetén, továbbá afrodiziákumként is működik.
A
szegfűszeget használták már az ókori Indiában és Kínában is. Az ókori
kínai orvoslás szegfűszeggel kezelte az emésztési zavarokat, hasmenést,
sérvet és gombás fertőzéseket. Szájfekélyek, fogfájás kezelésére és
lélegzetfrissítőként is használták. A szegfűszeg volt az egyik legelső
forgalmazott fűszer. Állítólag az arab kereskedők által került Európába a
Római Birodalom idején.